JPS Disseny

Diferències de color entre RGB i CMYK, part 1

OCT

30

2016

JPS Disseny

josep m. pasadas

diferencies-de-color-entre-rgb-i-cmyk-part-1-180706

Moltes vegades hem sentit parlar de colors RGB i de colors CMYK però, sabem veritablement quines diferències hi ha entre ells, el seu significat i quan hem de fer servir un o l’altre?

Definició de color RGB

Els colors RGB [sigles que en anglès es refereixen a Red, Green i Blue —Vermell, Verd i Blau, respectivament—] són els colors amb els que treballen las pantalles d’ordinador, les pantalles de televisió, les d’smartphones, etc. En definitiva, tots els dispositius que han d’emetre visualment un llum de color.

Un dels primers dispositius en fer-los servir va ser la pantalla de TV de raigs catòdics. El principi del seu funcionament esta basat en la descomposició de la llum blanca. Tots sabem que quan aquesta passa a través d’un prisma, es descomposa en els 7 colors clàssics de l’«arc de Sant Martí».

Fent sevir aquest fet, si agafem com a colors primaris el vermell [R], el verd [G] i el blau [B] i els combinem, podem treure els altres colors. Com la suma total de tots els colors fan el blanc [recordeu que estem parlant de llum, no de suports físics], si sumem només dos d’ells, per exemple, el vermell i el verd, la seva suma farà el groc [Y, de yellow]. Realment, aquesta suma, més que una suma, és una diferència o extracció.

Definició de color CMYK

Com sabem, si volem pintar físicament un paper, un troç de tela, una paret, aquesta teoria de la llum, no funciona. Si fem la suma d’un blau amb un groc que transparenti, obtindrem un color verd. Per tant, hem de trobar una altra fórmula que ens permeti treballar amb colors reals o físics, i no de llum. Aquesta fórmula s’aconsegueix amb les diferents combinacions dels colors CMYK [sigles que en anglès es refereixen a Cyan, Magenta, Yellow i Black —Cian, Magenta, Groc i Negre, respectivament—].

Aquests són els colors amb els que treballa una impremta quan treballa fotografies en color. Realment, els colors son 3: Cian, Magenta i Groc. El negre es va incorporar més tard per potenciar els altres colors ja que les densitats de les tintes físiques no és comparable a la intensitat i densitat del colors llum.

La diferència entre RGB i CMYK

Com podem deduir, la principal diferència és que l’espai RGB treballa amb tonalitats de llum [electrònica, en el cas que tractem], i l’espai CMYK hi treballa amb tintes físiques o reals [no electròniques].

Una càmera de fotos digital treballa en RGB [realment, no; treballa en ColorLab, però quan desa les còpies de les fotos que hem fet a la targeta de memòria en format JPEG, les desa en RGB]. La combinació dels tons del canal R, del G i del B, fan els colors que veiem de la imatge quan es mostra en una pantalla o dispositiu electrònic. Però, què passa si volem imprimir aquesta foto? Com es converteix els colors de llum en tinta?

Al proper article parlarem dels espais de treball.
Fins aviat...

COMPARTEIX L'ARTICLE ...

O ENVIA'M UN COMENTARI ...    C O M E N T A R . . .

Aquest website fa servir cookies

Fem servir les cookies per a assegurar que li donem la millor experiència de navegació al nostre website.


+ info...