JPS Disseny

Diferències de color entre RGB i CMYK, part 3

NOV

13

2016

JPS Disseny

josep m. pasadas

diferencies-de-color-entre-rgb-i-cmyk-part-3-180706

Ja coneixem les diferències entre RGB i CMYK. També les diferències entre els diferents espais de treball. Ara resumirem i tancarem el tema.

Resum RGB vs CMYK

Els programes de disseny actuals fan servir llibreries de color, tant de tintes directes com de tintes CMYK, on els valors CMYK són transferits a l’hora del tancament postscript amb els seus valors. Hem de pensar que cada color de la llibreria conté una previsualització del color en RGB per a que pugi ser mostrada en pantalla. Aquesta previsualització avui dia és bastant fidel a la mostra física [amb els primers programes això no passava, com a Freehand; si posaves color Cian a un element del disseny, es veia en RGB: la creació no es semblava en res al resultat final.

Per tant, recomano sempre ensenyar al client, al marge d’una prova de color tipus matchprint, un PDF amb les imatges i tonalitats del document en CMYK. El resultat final serà sempre més fidel al de l’espai CMYK. Si no ho fem així, podem tenir problemes una vegada que el treball estigui acabat.

El resultat final, després d’imprimir el producte, serà més semblat a la part dreta de la imatge que no pas a l’esquerra. Si el client veu sempre la vida de la imatge de l’esquerra, quan vegi el resultat final veurà que, per molt professional que sigui l’impressor, mai no tindrà la vida que té a la pantalla. Però si, en lloc de veure la imatge en RGB, li ensenyem en CMYK, quan vegi el resultat final notarà que ha millorat [quasi bé sempre, segons la meva experiència al llarg dels anys].

Conclusió RGB vs CMYK

Per tancar el tema del color RGB i CMYK, als nostres dissenys i composicions, és convenient:
• Totes les imatges s’han de desar sempre en RGB. També s’han de retocar sempre en RGB. Només s’han de passar a CMYK quan s’ha de preparar per a una impressió en impremta, sigui convencional, tipus offset, sigui digital [hi ha estudis digitals que t’aconsellen espai RGB. Jo t’aconsello sempre CMYK]
• Treballar sempre en l’espai de treball recomanat per al mitjà on s’imprimirà o desenvoluparà el projecte. Bàsicament, món arts gràfiques, CMYK; món multimèdia, RGB.

Un altre dia parlarem de la resolució
Fins aviat...

COMPARTEIX L'ARTICLE ...

O ENVIA'M UN COMENTARI ...    C O M E N T A R . . .

Aquest website fa servir cookies

Fem servir les cookies per a assegurar que li donem la millor experiència de navegació al nostre website.


+ info...