JPS Disseny

Imatges en baixa, mitjana i alta resolució, part 1

DES

19

2016

JPS Disseny

josep m. pasadas

imatges-en-baixa-mitjana-i-alta-resolucio-part-1-180706

Conèixer el concepte de qualitat de les imatges, aprendre a determinar la seva resolució i la seva limitació a l’hora de l’edició en els diferents mitjans de comunicació.

Moltes vegades sentim parlar d’imatges en baixa i alta resolucions però, com saber si la nostra imatge té o no té qualitat per a un suport determinat?

Què són els píxels?

Podem definir el píxel com la unitat mínima d’informació d’una pantalla digital de TV, ordinador, tablet i smartphone. De la mateixa manera, podem dir, respecte de les imatges digitals, que el píxel és la unitat mínima d’informació continguda a una imatge. Fent paral·lelisme amb els objectes i éssers vius, el píxel és a la pantalla o a la imatge com la molècula és a l’objecte o ésser viu.

Al hardware, quant més petit sigui el píxel i més quantitat d’ells en tinguem, més resolució tindran les pantalles. A les imatges digitals, quant més quantitat de píxels tingui una imatge, més resolució en tindrà.

La imatge digital

Una imatge digital està formada per un conjunt de píxels o petits quadradets, cadascun d’ells, amb la seva pròpia informació de llum i color. Aquests píxels o cel·les estan disposats en fileres i columnes formant una quadrícula. El conjunt total de píxels d’aquesta quadrícula formen la imatge digital.

Tamany de les imatges

El tamany de les imatges no té res a veure amb el seu pes. El pes indica el tamany d’informació binària que ocupa en memòria electrònica [Bits, Bytes, Kb, KB, Mb, MB —o «Megues»—, etc.].

El tamany de les imatges, normalment ens ve donat per l’amplada i alçada en píxels [800 x 600 px, 1.200 x 675 px, etc.] però, quina mida fa en polzades, centímetres o mil·límetres? Per poder convertir el nombre total de píxels d’amplada i alçada a les unitats mètriques convencionals, hem d’acotar per parts iguals una quantitat de píxels que, sumant-los, ens permeti determinar la seva mida mètrica.

Continuarà al proper article.
Fins aviat...

COMPARTEIX L'ARTICLE ...

O ENVIA'M UN COMENTARI ...    C O M E N T A R . . .

Aquest website fa servir cookies

Fem servir les cookies per a assegurar que li donem la millor experiència de navegació al nostre website.


+ info...